tirsdag 9. mars 2010

8. mars-tale i seneste laget

Sjuskeline er alltid sent ute, det å holde en tidsfrist er en stor utfordring. Ofte kan det også være lurt å vente, man får mange tanker og ideer under og etter et arrangement som 8 mars for eksempel. Sjuskeline synes det er veldig trist at 8. mars er blitt en "ottar" dag. Ottar har endel kampsaker og radikale synspunkt som vi vanlige jenter ikke klarer å identifisere oss med eller engasjere oss i. Her i Bergen er Ottar nå sykelig opptatt av "Dreamz", en strippebar som nylig har åpnet. Selvfølgelig er dette trist og leit på mange måter, men det er da aller mest trist og leit for de guttene som føler behov for å frekventere dette stedet? Og akkurat som med Norges nest største parti for tiden, disse menneskene hører ikke på fornuftig argumentasjon. De er som 3- åringer i hodene sine, jo mer du prøver å snakke fornuft til dem, jo mer sta og kverulerende blir de. Og når vi snakker om likestilling, er det så mange andre saker som norske jenter føler på kroppen til daglig, så om noen latviske jenter tjener til livets opphold med å svinge seg lettkledde rundt en stang, og noen hjernedøde guttunger har stor glede av å beskue dette, er det ikke der de viktigste slag om likestilling står i dette landet!

Sjusleine velger å tro at dem som vi kaller oppegående mannfolk, synes at konseptet er rimelig forkastelig og tullete. Hadde Sjuskeflumpen eller Sjuskebarna ymtet frampå at han ville hatt stort personlig utbytte av et besøk på Dreamz, hadde han ikke være Sjuskeflumpen eller Sjuskerullen her i huset lenge. Det er vårt privilegium som koner og mødre, vi kan velge å sette grenser for denslags adferd! Men det gjelder jo å velge sine kamper med omhu, Sjuskeline er tilhenger av stor, personlig frihet, ogg det er mangt og mye sojuskeflumpen bedriver i nattens mulm og mørke som som Sjuskeline ikke er like begeistret for!  Og Sjuskeline er fullstendig klar over at det går andre veien også...... :-/ (Håper ikke Sluskolaien leser dette.... kan få ideer. Det er kjekt å irritere sin mor)


Vil noen forresten kjøpe en god 3/4 filon, er det bare å ta kontakt :-)

Sjuskeline tror kampen om likestilling utkjempes primært på to arenaer: I heimen og på arbeidsmarkedet. Kvinner tjener kun 80% av hva menn tjener i ful stilling, Norge har et av vestens mest kjønnsdelte arbeidsmarkeder, og deltid er nesten utelukkende et kvinnefenomen. Hvorfor er deltid akseptert i klesbutikken, mens alle som jobber på Jernia vegg-ivegg jobber fulltid? Kundenes haandlemønster er jo det samme? Og hvordan skal vi få jentene til å velge mer utradisjonelle yrker? Og ikke minst, få guttene til å velge omsorgsyrker? Jobbene må jo gjøres av noen? Vi skryter av Lise når hun tar rørleggerutdanning, men Per blir straks mistenkt for å være pedofil eller homo hvis han tar førskolelærerutdanning!

Det er stort fokus på uønsket deltid, men mange jenter velger å jobbe i reduserte stillinger selv, og hvorfor gjør de det? Sjuskeline tror mange kvinner fremdeles gjør mesteparten av husarbeidet, de tar seg mest av barna, og det går på husmoræren løs dersom ikke alt er på stell. Menn identifiserer seg sterkere med jobben utenfor heimen, men mange kvinner fremdeles er husmødre i hjertet sitt, det er den viktigste rollen de bekler. Derfor velger de deltid som en strategi for å overleve i hverdagen. Og tar konsekvensen av det gjennom dårligere pensjonsopptjening, færre karriæreveier og for noen, et dårligere mulighet til å bruke alle sider av seg selv. Sjuskeline mener for all del ikke å tråkke alle de kvinner som velger dette på tærene, men mener ærlig og oppriktig at det er en viktig faktor i likestillingsdebatten. Den dagen  deltid blir like vanlig blandt menn som blandt kvinner er problemet løst :-) Dessverre viser statistikken at utviklingen går andre veien....:-(  Derfor er det synd at Ottar får lov å kuppe hele 8. mars, slik at vi vanlige jenter ikke føler at dagen også tilhører oss.Sjuskeline fikk et uvanlig rosende kompliment av sin store Sjef i går. O store Sjef mente at Sjuskelines blogg er et viktig redskap i likestillingskampen, at det er flott at Sjuskeline tør å eksponere rotet sitt, slik at andre jenter, og da mener jeg ikke dere som har interiør og hjemmehygge som hobby, det er bare koselig, men alle jenter som egentlig blåser en lang marsj i hvordan heimen ser ut, kan senke skuldrene noen millimeter! Og vi sjusker og skapsjusker har minst like stor glede av å nye de vakre bildene og flotte bildene som dere viser frem :-) (Vi er litt misunnelige) Men uansett, versågod, her kan dere alle sammen nye flere detaljer fra Sjuskelinestuen. Legg spesielt merke til Sjuskekattens nye hus, det er pappesken som juletreet var pakket i, og som Sjuskeline hadde planer om å brenne da hun hadde glemt å kjøpe opptenningsbriketter. Men hun kan jo ikke ødelegge gleden for Sjuskekatten :-)


Gjett om Sjuskeline ble irritert i dag, da hun fant et gratis eksemlar av Allers i postkassen sin. En gave, ble det påstått i følgeskrivet! Med bilde av en bimbo på fremsiden, oppskrifter og hvordan bli tynn og lekker. Sjuskeline vet godt at dette ikke er det verste bladet man får tak i, hun har sett noen av de nbladene hennes 19 år gamle stedatter leser, og det er jammen mye hjernevaskestoff! Bli tynn, tren mer, slik får du glansfullt hår, få draget på de heiteste gutten! Grøss og gru...:-/ Lurer på hvor mange menn som får tilbud om gratis rynkekrem ved å tegne abonnement på dette bladet? Sjuskeline må nok innrømme at hun kommer til å blafre gjennom, det er jo mye spennende kjendisstof...:-/ Men abonnere? Eller kjøpe fast? Never! Og hvorfor er det bilder av damer på damebladene, og på guttebladene? der burde det jo vært bilder av gutter? Dessuten får guttene mye mer spennende historie og krim- stoff, men kjendisstoffet suger...:-DTja, ved nærmere ettertanke burde vel Sjuskeline fått dette innlegget på lufta allerede 7 mars,  for dette er en sterk oppfordring til alle oss vanlige jenter om å kuppe dagen tilbake! Det er bare 364 dager igjen til 8 mars, jenter!

Og atter en gang, ingen må føle seg støtt av denne utblåsingen, måtte bare få sagt det!

Ha en kampklar aften :-)

9 kommentarer:

 1. Du kan få sagt det du Snuskeline!
  Jeg er med i kampen, klarer bare ikke å utrykke meg med like stor kraft. Jeg er på det stadiet at når jeg leser at venninner på Facebook sier "Hva er poenget?", så kommer det en ufrivillig rykning og så bare: "Det er viktig!"

  Heretter skal jeg bare referere og henvise til din blogg og si "Det var det jeg mente!"

  Kos deg videre i kampen og rotet ditt. Jeg er nå oppe i tre ubrukelige rom + loft og kjeller.

  Klem fra Liv

  SvarSlett
 2. Merket meg i går ja at din blogg var en feministkampblogg, mens jeg kjemper for å få kvinnene tilbake bak kjøkkenbenken med mitt hvitmalte hjem!!! Jajamensann:)

  Men talen din er virkelig fin;) og det mener jeg! Den juletrekassen som skulle vært brent syns jeg du skal vurdere å få i flammene etterhvert, men det er selvfølgelig et godlynt råd altså:)

  SvarSlett
 3. Takk, Liv!

  Kan få sagt det, ja.... Klarer ikke å la vær! Og det er jo helt fantastisk at noen gidde lese alt fjaset mitt :-) Er veldig takknemlig for hyggelig tilbakemelding :-)

  Og du Emmeline..... jeg må jo riste litt oppgitt på hodet av deg.... Tror du OTTAR, de "riktige" feministene, er enig i at Sjuskeline har feministkampbligg???? Neppe.....

  Juletrekassen går i flammene når Killer er lei av den ;-) Det er tross alt hun som er sjef her i huset!

  SvarSlett
 4. Det går ikke an å hete Killer når du er jente. Killer er guttenavn. Killerine er jentenavn, men det er kanskje derfor hun ikke vil være venn med meg på facebook engang?

  SvarSlett
 5. Killer er Killer og sånn er det med den saken! Sjuskelines første katt var forøvrig en svær branne av en hannkatt som enten sloss med eller pulte alt som gikk forbi, og han het Nusse.....

  SvarSlett
 6. Ingen vits i å slenge med leppa her,sier meg bare så hjertens enig i innlegget ditt.
  Ha en fin dag
  Trine

  SvarSlett
 7. Du skriver morsomt og artig. Det samme som vi andre tenker men ikke får til å skrive.

  Kan vi følge deg på Twitter eller?

  SvarSlett
 8. Takk for fine ord frøken B :-)

  Twitter er et medium som Sjuskeline ennå ikke har utforsket, men det var en strålende ide! Skal sette meg inn i saken når tiden er moden...:-)

  ha en fornøyelig dag!

  SvarSlett
 9. Jeg synes nå fortsatt at det bør kjempes mot at kvinner er handelsvare. Det at kvinner først og fremst vurderes etter utseendet og i hvilken de er attraktive for menn, uansett om det er strippebarer eller jenteblader som er eksponenter for det, er et stort samfunnsproblem. Jeg synes fortsatt det er trist at middelklassedamer bare ser den delen av dette som rammer middelklassedamer og ikke tar avstand fra all den uretten som ikke rammer dem selv, men heller velger å ta avstand fra de som bekjemper den.

  – Fetter Svein

  SvarSlett