tirsdag 17. august 2010

Rosa suger!

Sjuskeline fikk tydeligvis barn i ung alder. Hun var 24 da Sjuskerullen kom til verden, og 27 da Sjuskolaien meldte sin ankomst. Sjuskeline synes ikke selv at hun var spesielt ung, da kvinnekroppen fra naturens side er best rustet til å føde barn i alderen 17 til 22, men nå når Sjuskeline ser seg rundt, og ser sine jevnaldrende medsøstre med store mager og nyinnkjøpte barnevogner med krom, dobbeloppkoblede bremsefustasjoppheng og dingendangel ingen har sett før,  så skjønner hun at hun selv var tidlig ute..... Sjuskerullen er jo snart voksen (HJELP!) og det er mange år siden Sjuskeline gikk på barneavdelingen for å kjøpe klær til sine små...... De er nemlig begge to utstyrt med en god porsjon høydegener, så siden ca 12 årsalderen har Dressmann vært klesbutikken for guttaboys. Og fakemerkemarkedene i Tyrkia selvfølgelig.

Men det hender jo at Sjuskeline sveiper innom en barnetøyforretning for å kjøpe en liten gave til nyankommne verdensborgere. Og det er en ting som uroer Sjuskeline: Barnetøyet bli mer og mer segregert! Det er helt umulig å finne babytøy lenger, det er kun rosa jentebabytøy eller mørkeblått eller brunt guttebabytøy! Sånn var det da ikke før????? Sjuskerullen ble stort sett kledd i knall rødt og svart, da Sjuskeline på den tiden enda var idealistisk og opptatt av å markere sitt politiske ståsted, også gjennom sitt barns påkledning. Og det ser ikke ut til at Sjuskerullen har tatt skade av det, han er like bevisstløs som andre 17 1/2 åringer i dag.... :-/ Men klærene Sjuskeline kjøpte, kunne uten problemer kles både på et jentebarn og en et guttebarn. Og dersom Sjuskolaien hadde vist seg å tilhøre spinnesiden, hadde det ikke vært noe problem å la ham/henne arve tøy etter sin bror.....

Samme finner vi i leketøysbutikkene. Til og med LEGOKLOSSENE finnes nå i jente- og gutteutgave! De gode, gamle allroundklossene i klare, sterke basisfarger er ikke lenger å få tak i. Skiutstyr og sykler fåes kun i rosa eller blått. Barnerommene skriker gutt eller jente når du kommer inn der! Det er rosa seng, rosa skrivebord, rosa tapet, rosa lamper, rosa, rosa, rosa..... Hvis du er utstyrt med jentebarn, selvfølgelig..... Yurk! Sjuskeline er heldogvis ikke alene om å mene dette, det er en egen organisasjon som har fokus på dette problemet, og de har (selvfølgelig) sin egen facebookgruppe: PinkStinks. Oppfordrer herved alle til å sjekke ut denne.......

Hva gjør denne segregeringen med jenter og gutter sin kjønnsidentitet? Skaper klesregimet og leketøysdiktaturet vi er underlagt av butikker og produsenter større avstand mellom gutter og jenter, og hindrer det etterlengtede likeverdet som vi i vårt samfunn etterstreber? Kan en jentunge som er vokst opp i rosa klær se for seg en fremtid som bilmekaniker? Og kan en gutt som er vokst opp i mørkeblå og svarte klær med påskriften "Tough Guy" søke sykepleieskolen og luffe rundt i sandaler og mintgrønn uniform på et sykehjem?Sjuskeline er heldigvis ikke alene om å mene dette, det er en egen organisasjon som har fokus på dette problemet med det slående navnet: PinkStinks. Oppfordrer herved alle til å sjekke ut denne....... De har selvfølgelig også sin egen facebookgruppe.....Sjuskeline strikker nå babysokker til en venninne som venter barn i september. De er brune......

13 kommentarer:

 1. Ja det er frykteleg kjedeleg å kjøpe babyklær no for tida til mine to barnebarn. Eg heller fatter ikkje kvifor jentene må være så "sukkersøte" heile tida.

  No har mitt barnebarn på 3 1/2 år dilla på Cars, og foreldrene får mange kommentarer på at dei kler jenta i gutteklær. Men er det bare gutar som får like den serien då?

  Tenker tilbake til når eg fekk mine jenter, dei burde jo vært miljøskadd dei, siden dei hadde mykje klær frå 70-tallet. ( eller det er vel mote igjen det også ).

  Fin farge du skal strikke dei sokkane i forresten. :)

  Ha ein fin kveld vidare.

  SvarSlett
 2. He he, godt skrevet! De lager egne prinsesseski, nå, har du sett det? Rosa skøyter. Sykler er enten tøffe guttesykler eller rosa jentesykler.

  Til gutta mine handla jeg kjønnsnøytralt, jeg liker farger og var ofte innom jenteavdelingen for å kjøpre noe i rødt, lilla, oransje. Som godt kan brukes av en gutt. Men så må det jo stå "Little Princess" eller "Beautiful Baby Girl" eller noe sånt på klærne.

  På gutteklær er det racerbil og "BOOM" og "CRASH"

  Etter tre gutter fikk vi ei jente, og jeg må innrømme at jeg har gått amok med kjoler, det er liksom noe nytt og spennende for meg. Men noen rosa prinsesse har vi ingen intensjon om å oppdra....

  SvarSlett
 3. Jeg vil også ha BABY klær, (uten dødningehoder).
  Skal på Facebook jeg :-)

  SvarSlett
 4. Ja! Og hva gjør man når gutten 3 år vil ha rosa støvler? http://lillesolflekk.blogspot.com/2010/08/vil-ha-rosa-stvler-sa-gutten.html

  Det er til å spy av at det faktisk sitter noen og klekker ut at babyklærne må ha forskjellige farger og fasongr for da kan ikke gutter arve fra jenter og omvendt og da må alle kjøpe enda mere klær. Pjuuk!

  SvarSlett
 5. Ah, så DET var bakgrunnen for fb-gruppen! Jeg så at noen hadde meldt seg inn, men jeg tenkte å sjekke bloggene før jeg sjekket den gruppa. Nå skal jeg melde meg inn! Jeg synes egentlig det er forkastelig med slik farge-apartheid.

  Visste du forresten at rosa var ansett som svært maskulint før den fikk navnet "rosa"? Bare se på de spanske matadorene! ;)

  SvarSlett
 6. Leste BT lørdagsmagasinet på lørdag. Skal sjekke PinkStinks på fjaseboka no .

  SvarSlett
 7. Å, det er herlig at jeg ikke er alene! Var litt redd for å tråkke noen på de rosa små tottelottene, men det ser ut som vi i bloglandia er enige :-) Spre ordet!

  SvarSlett
 8. Sånn! Anti-rosa og litt historie for fargetradisjonene lagt ut på bloggen min. Ja til et fargerikt felleskap? :)

  SvarSlett
 9. Hurra! Bakgrunnen for dene bastante inndelingen er vel kommersiell, ønske om mersalg. Men tror ikke de har tenkt over samfunnsansvaret sitt disse produsentene. Mest irriterende er sportsutstyret. Selv ikke skistaver finnes i annet en rosa eller blå! Kan ikke huske at det fantes rosa i det hele tatt da jeg var barn på 70-tallet....eller var det kun fordi jeg arva klær etter broren min?

  SvarSlett
 10. eh..sitter jo her med ei rosa prinsesse eg da... (Har arvet og fått det meste, så eg er jo litt unnskyldt...)

  Men kva meir skal eg sei til mitt forsvar...?
  At det ikkje er fargen på klærne som er avgjørende?
  Det er oppdragelsen. Og det å være ein god rollemodell (var det riktig formulert?)

  Min baby er rosa- fordi det er rosa klær ho har, men skal ikkje oppdras til å bli prinsesse eller pyntedukke!
  Jenteleiker og gutaleiker vil det alltid vera forskjell på, men ein hadde ikkje trengt å gjera kjønnsnøytrale leker om til jente- og gutaleiker (som du nevner om lego). Eg er heilt for kjønnsnøytrale vanlige fargesterke leiker, ski, skøyter, sykler osv. (Sjøl om prinsessa mi går mest med rosa for nå tida...)

  Eg er enig i mykje av det "pink stinks" står for, men den stakkars rosafargen er nå vel grei nok. For dei som liker den...

  SvarSlett
 11. Åh, jeg er så enig! Har en jente på 7 og en gutt på 5 og ønsker jo at han skal kunne arve litt, men kjønnsnøytrale ting er faktisk ikke så enkle å finne i disse dager. :-(

  SvarSlett
 12. Hehe...du er så morsom:))

  Jeg synes det alltid har vært Rosa eller lyseblått å velge mellom ...enda mer irriterende at det alltid er mer jenteklær å velge imellom enn gutteklær...kjedelig...

  Helt ærlig så liker jeg hvitt best, for det passer til begge...

  Hilsen en som liker litt rosa:))

  SvarSlett
 13. Hmmm, da min 18-åring var liten, var fargene på jenteklærne lilla og oransje. Hennes første sko bla. var i de fargene. 12-åringen min var forøvrig en ordentig guttejente. Hun har knapt eid og enda mindre lekt med dukker. Der var det dinosaurer og dingser med hjul som var tingen. Stor er derfor min overraskelse nå, da det ser ut til at hun blir den mest dollete av alle tre jentene. Og hun er inne i en rosa fase... Det er klart hun blir påvirket utenfra!

  Forøvrig skrev jeg et innlegg om rosa fiskestenger på bloggen min tidligere i år. Jeg ble provosert, ikke først og fremst fordi de var rosa, men fordi de var rettet mot jentene. Én type rosa stenger til jenter, de andre tusen forskjellige slagene rettet mot gutter... Nei, jeg kjøpte ikke rosa fiskestang! ;o)

  SvarSlett