fredag 30. april 2010

Har du angitt deg?

Selvangivelsen ..... Det er et årlig fenomen, og burde selvfølgeøig ikke komme som en overraskelse. Allikevel, Sjuskeline sitter hvert eneste år og svetter med dette sisyfosarbeidet de siste timene før innleveringsfristen hvert eneste år...

Selv -angivelse.... Smak litt på ordet. Man skal altså angi seg selv. Det høres ganske forferdelig ut! I Sjuskeline sitt hodet må man gjøre noe galt for å bli angitt, men såvidt Sjuskeline bekjent betaler de fleste Nordmenn sin skatt med glede, og det er de færreste som prøver å lure unna penger. Dessverre er det ofte de med mest penger som er minst villige til å bidra til fellesskapet, men det er en helt annen historie....  Nei, huff, ordet er litt skummelt, kanskje man burde tenke på å bruke det nynorske ordet istedetfor, der heter det nemlig sjølmelding. Å melde om noe er tross alt bedre enn å angi seg selv, men det er nå kanskje  bare i Sjuskeline sitt hode...? Selve jobben er like kjedelig, uansett hva man kaller barnet :-/


Nå er det jo blitt veldig mye lettere for folk flest å levere, man kan faktisk bare sitte helt stille og ikke gjøre noenting , og dermed har du godtatt det forslaget som skatteetaten har sendt deg. Sjuskeline har desverre ikke den muligheten, fordi hun har noen fradrag som ikke kommer automatisk. Og det er her det begynner å bli kinnkig. Sjuskeline har en kronisk sykdom som gjør at hun kan kreve særfradag for store utgifter i forbindelse med denne sykdommen. Og for å gjøre det, må hun fremvise kvittering for disse utgiftene. Noen mennesker kan fremvise kvittering på en liter melk de kjøpte for 3 måneder siden, men en rotekopp som Sjuskeline er ikke så heldig. Eller smart.Hun har en boks hvor hun putter rubbel og bit av kvitteringer som kan godt med i selvangivelsesammenheng, men av en eller annen grunn så klarer hun ikke å putte alle papirlappene oppi der...:-( Og når selvangivelsen ikke skal leveres før i april, er det jo en salig blandig av årets og fjorårets kvitteringer oppi boksen. Og som et tredje moment, så er kvitteringene ikke lenger av samme kvalitet som før, derfor har mange av dem bleknet betraktelig, slik at Sjuskeline med sine gamle øyne ikke klarer å tyde det som står der! Men som sagt betaler Sjuskeline sin skatt med glede, og bidrar mer enn gjerne til fellesskapet, derfor ligger hun ikke søvnløs av den grunn :-D Men nettopp på grunn av dette, er det alltid ubehagelig å føle at man som betalingsvillig skatteyter blir mistenkeliggjort i denne sammenheng. "Er det virkelig sykdomsrelatert?" er et spørsmål som saksbehandlerne hos skatteetaten spør seg, og Sjuskeline kan ikke gjøre nnet enn påberope seg ære og sammvittighet :-DSjuskeline har vært enslig forsørger i 10 år nå, men skatteetaten mistenker henne hvert år for å ha giftet seg på nytt, og putter henne i skatteklasse 1. Kjære skatteetat, dere skal være de første som får vite det dersom noen frir! Lover! Skal tilogmed invitere dere til bryllupet! OK?

I morgen er det 1. mai, og det er en stor dag for Sjuskeline. Da er det lunsj på kontoret med gode kollegaer, en runde i byn med 1. maitoget, og det hele avsluttes med et par duggfriske pils med gode venner. Håper mange av leserne også tar turen til sentrum i morgen, uansett hvor i landet du bor, er det alltid et 1.mai- tog i nærheten. Og hvis ikke, kan du jo lage ditt eget tog?


Ha en tøff aften, og en rødglødende 1.mai:-D

3 kommentarer:

 1. Venta til siste frist jeg også, leverte kl. 21.20 i kveld. Enig i at sjølmelding høres bedre ut og du, om du bruker samme apotek hele tida, kan de kjøre ut en kjekk totalkvittering for deg. Jeg vet at i alle fall Apotek1 gjør dette.

  SvarSlett
 2. "Anmeld-deg-sjøl-dagen"!
  Jo, alt innberettet. (Datter av ex-likningssjef må vite...)
  Jeg elsker esker med godt synlige bokstaver som forteller om innhold. Dagens nyttige tips??
  Ha en fantastisk rød morgendag!

  SvarSlett
 3. Ja, her er alt innberettet og minus ble til pluss, så er fornøyd.
  Ingen tog skal gåes her i morgen, men ønsker deg en flott 1.mai feiring :) forhåpentligvis i pent vær.

  SvarSlett