onsdag 7. april 2010

Julen varte helt til påske...?

Julen varer helt til påske, påstås det i en kjent sang. Så nå kan vi kanskje trygt slå fast at julen endelig er over for denne gang.... Men hva er det som varer fra påske til jul?  Bortsett fra et svangerskap, det varer ca den tiden, men det kan vi ikke holde på med hvert år. For de fleste holder det med noen få ganger i livet, og svært mange velger helt andre tidspunkt på kalenderen til denne aktiviteten. Nå er vel ikke et svangerskap en aktivitet i seg selv, mer en konsekvens av en aktivitet, men det er en helt annen historie. Dessuten er det bare ca halvparten av befolkningen som kan drive på med dette, ikke selve aktiviteen altså, men å gjennomføre et svangerskap. Så det ville vært urettferdig å bruke det som utgangspunkt for det som varer mellom påske og jul.

I Tyrkia er det ikke jul i det hele tatt, for selv om Tyrkia har et strengt skille mellom stat og religion, er nærmere 99% av befolkningen muslimer. Og de feirer som kjent ikke jul. Men julepynt, DET er de glade i! Alle restauranter, barer og cafeer med respekt for seg selv er pyntet med blinkende fargerike lys som kan få selv en amerikaner til å gråte! Så sånn sett har kanskje tyrkerne jul året rundt, uten å vite det selv..... Sjuskeline har en mistanke om at dette først og fremst er et Turisturkiafenomen, og Turisttyrkia må ikke forveksles med Ektetyrkia. Det er der de innfødte bor, også kjent som nufuser. Alle byer har et skilt ved bygrensen som inneholder byens navn, og antall nufuser. Kjekt å vite!Julenissen kommer også fra Tykia, det er det ikke alle som vet. Biskop Nicolaus bodde i en by som heter Myra og ligger på Tyrkias sørkyst. Så bre glem alt du vet om Rovaniemi, Drøbak og Nordpolen. Julenissen er Tyrkisk, og har fått rødfargen sin av Coca cola. Kulturell forbrødring over landegrensene......

Nå skal Sjuskeline slutte å fjase, hun vet ennå ikke svarte på det innledende spørsmålet, men kanskje du har en ide? Sjuskeline skal nå kjøre Sjuskolaien på fiolinundervisning, og mens han spiller skal hun drømme om sol, varme og julepynten i Tyrkia...... Og hvis noen lurer på hva det innledende bildet EGENTLIG forestiller, og horfor det er så ufokusert, så er det en klassisk julenisse omgitt av juletrelys, knipset i Istiklal caddesi  i Istanbul for nøyaktig en uke siden. Med Sjuskeline sitt lille kamera som ikke takler vanskelige lysforhold :-( Så hvis noen vet om noen som har en fotografiapparatgiveaway, så er Sjuskeline med!

Ha en stormfull aften :-D

7 kommentarer:

 1. Takk for masse informasjon!
  Jeg har noe til deg på bloggen min...

  SvarSlett
 2. Hei ! No har eg lest meg opp igjen og storkosa meg! Har ikkje vore innom deg på ei stund. Her er det skikkelig trivelig og munter lesnad :))

  Ha en fin onsdagskveld vidare :)

  SvarSlett
 3. Har aldri vist at du var så god å skrive.
  Kanskje du skulle prøve deg som forfatter (eller for mutter)

  SvarSlett
 4. Dette var ein veldig spesiell blogg! :) Kjekt å lese! Og morsomme bilder!
  Sit berre igjen med eit stort spørsmål: Er det nokon der ute i den store bloggverden som har svar på det store spørsmålet som blir stilt i dette innlegget: kva varer heilt fra påske til jul??

  SvarSlett
 5. Ingen har hjulpet Sjuskeline med å finne svaret på den store gåten ennå..... :-( , og nå lurer Sjuskeline veldig på hvem denne anonyme kommentatøren kan være, siden vedkommende antagelig kjenner Sjuskeline for å være uvitende om alt vissvaset som kan renne ut av hennes fingre.......?????

  SvarSlett
 6. Minner meg om naboens blinkende julepynt, de har heldigvis tatt ned den for denne gang. Tja, har ikke en kameragiveaway å tilby, men om du titter inn til meg kan du være med å konkurrere om en morsom FOTObok i det minste. Konkurrere og konkurrere fru Blom, krever bare å legge igjen noen ord, tre bokstaver kan vi si er minstekravet.

  SvarSlett
 7. Fra påske til jul heter vel advent?
  Tyrkia er et deilig land, ikke mye mas der om matchende kjjøkkengardiner og eggeglass.

  SvarSlett