onsdag 7. juli 2010

Så gjør vi så....... del 2


Det er et annet fenomen på klesfronten som er nært beslektet med bretting, og det er stryking. Det er heller ikke Sjuskelines favorittsyssel. Sjuskeline har en teori om at man kan skjemme bort klærene sine ved å stryke dem, når de først er blitt strøket en gang, nekter de å se presentable ut uten å få nærkontakt med strykejernet atter en gang..... Og bortskjemte klær vil Sjuskeline IKKE ha.I mange år var det ett plagg som årlig ble strøket etter alle kunstens regler. Sjuskeline sine regler selvfølgelig. Det er bunadsskjorten. Hvert år den 16. mai, etter kveldsnytt og leggetid stod Sjuskeline og bannet over stryjebrettet mens hun prøvde fortvilet å glatte på ermene og kragen på nevnte plagg. For det er nemlig det som er Sjuskeline sin strykeregel nr.1: Stryk bare de deler av plagget som vises! De siste 2 årene er dette scenariet historie, Sjuskeline leverer nå sin iskrem- og sennepsflekkede bunadsskjorte rett og slett inn på nærmeste renseri, og får den pent vasket, strøket og stivet tilbake. Betal, betal, og dagen er reddet :-)


Da Sjuskolaien i sin pure ungdom  gikk på SFO hadde han en periode hvor "perling" var favorittsyssel. Bra for finmotorikken, og fin tålmodighetstrening. En dag da Sjuskeline kom for å hente den håpefulle, hadde han bare et par perler igjen før mesterverket var fullført, og klar for stryking. Regelen på SFO var knallhard, det som ikke var fullføllrt ble rasert, og kunsteren måtte starte for scratch dagen etter, Sjuskeline hadde det travelt, og Sjuskolaien hadde god tid..... "Bare vent litt Mamma.....skal bare....." Noen som har hørt den av sine håpefulle? Sjuskeline mente at de kunne kjøpe nabbiperler med seg hjem, så kunne Sjuskolaien fortsette sittkunstnerkall hjemme om kvelden. Hvorpå Sjuskolaien ser bebreidene på sin mor:"Men Mamma..... DU har jo ikke strykejern......."

Ha en strykefri aften :-D

11 kommentarer:

 1. ;-) Jeg tror den teorien din om bortskjemte klær har noe for seg.

  SvarSlett
 2. Det er en grunn til at jeg ikke har ett eneste plagg som trenger å komme i nærheten av strykejern og til at Store 9 kun bruker skjorte julaften, 17. mai og i begravelse! Stryking står ikke høyt i kurs i heimen (brettinga går dog greit) Det er en del romantiske bluser og pusete angoragensere som ikke har blitt kjøpt etter at døtrene forsto at jeg mener det jeg sier om at JEG ikke håndvasker eller stryker noen ting. (Erfaringslæring tror jeg det heter i pedagogikkens verden) U9

  SvarSlett
 3. Hehe, kjenner meg nesten alltid igjen i det du skriv. Eg bretter mine kle, men dei andre får klea sine i ein haug på rommet, der eg glatt lukker døra. Stryking: Kun bunadskjorte!!
  Skal moko strykast, så viser eg dei gjerne strykejernet, så får dei greie seg sjølv. Men eg har høyrt om dei som stryk kjøkkenhandkle, lommetørkle og T-shirts!!! Komplett uforståeleg!

  SvarSlett
 4. Men hvorfor stryker ikke folk klær? Ofte blir de jo finere, vi kan jo ikke nekte for det.. Jeg har faktisk en skrekkelig strykehistorie som forklarer min strykefobi. Da jeg var liten, dvs en LITEN fire-femåring, fikk jeg lov til (av alle ting:) å stryke lommetørklær. (Noen mente kanhende det var god trening?)De ble fine og flate, helt til jeg en fin sommerdag stod der i bare shortsen og strøk - og strøk strykejernet borti MAGEN som var i samme høyde som strykebordet. Hyl og skrik og jeg synes jeg kjenner det enda; huden på magen tåler naturligvis ikke sånn behandling! I voksen alder har strykjernet (faktisk!) blitt mest brukt til glider på langrennskia- og etter det, er det jo uansett helt uegnet til klær!

  SvarSlett
 5. Bortskjemte klær = fine klær og lykkelig bruker, sier nå jeg ;-)

  Synes faktisk det er hyggelig og avslappende å stryke klær (helt sant!), selv om dette sikkert høres fullstendig uforståelig ut for de fleste. Lager meg en god kopp te, setter på radioen eller et ok TV program som jeg uansett har lyst å se på, og setter i gang. Tar en hel haug når jeg først er i gang, så blir det lenge til neste gang også.

  Storkoser meg med å lese bloggen din, Sjuskeline, dog med skrekkblandet fryd til tider!

  SvarSlett
 6. Min mor forsto tidlig at bunadskjorten min måtte være av strykefri art. Fantastisk!
  Nå stryker jeg kun t-skjorter, og da kun med det formål at tegninger skal fikseres.

  SvarSlett
 7. Grensen går et sted mellom bunadsskjorta og resten av garderoben. Veeldig nært sistnevnte skjorte faktisk *plystrer uskyldig*

  SvarSlett
 8. Jeg bare elsker de fine kjøkkenhånklærne mine, og det er da en selvfølge at de skal strykes. Sengetøy skal også strykes, men håndklær kan man nøye seg med å brette, men også det er vel å strekke seg litt langt ifølge sjuskeline. Lurer egentlig på hva alternativet er, stappe alt inn i skapet?

  SvarSlett
 9. Klær som skal strykes kommer ikke innenfor disse dørene! (unntaket er bunadskjorta, da...)
  Sengetøyet ristes godt før oppheng og henges stamt. Skyll, tørk, brett og stapp.
  Nåja, hver sin hobby. Min er strikking!

  SvarSlett
 10. I morgen kommer svigermor på besøk, og hun har lovt å stryke klær for meg. Så nå må jeg vel stikke på Elkjøp og faktisk kjøpe meg et strykejern som ikke har blitt brukt til å smelte fast bilder til kubbelys. Samt et strykebrett, ytret svigermor ønske om....

  SvarSlett
 11. En fantastisk blogg du har!!! :-) Tusen takk for at du deler med oss!! Jeg har heller ikke strykejern, og det fungerer utmerket, mannen kjøper kun strykefrie skjorter, og bunad har vi ikke! :-) Dukene får være litt krøllete, kaller det shabby jeg.. :-) Nyt sommerkvelden! Klem

  SvarSlett